Nieuws

december 06, 2016
Interview in Stad Doetinchem

img_20161130_0002

 

DOETINCHEM – Dorothé Huijsmans kreeg in juni 2014 de diagnose borstkanker. Al snel schreef ze in een openhartig geschreven blog over het intensieve behandeltraject en over de impact hiervan op het dagelijks leven. Uiteindelijk kwam er een boek uit voort dat boeit en inspireert door de verrassende manier van omgaan met de ziekte. Een positieve instelling, meditaties, metaforen, rituelen en de rol van familie en vrienden spelen hierbij een essentiële rol. ‘Expeditie borstkanker’ is het debuut van Dorothé Huijsmans. Het autobiografische verhaal is een houvast voor patiënten, familie en vrienden.

Door Josée Gruwel

Na de diagnose, waarbij er sprake is van een agressieve vorm van kanker zonder uitzaaiingen, is het voor Huijsmans duidelijk dat ze voor de volle honderd procent wil gaan voor genezing en dat ze tijdens het ziekteproces zelf de regie wil houden. De reis ziet ze als een expeditie.
In haar boek maakt de schrijfster een vergelijking met een tocht naar de Himalaya. ‘Dan is het toch logisch dat je rekening houdt met een sneeuwstorm? Dat je extra slaapzakken en reservevoedsel meeneemt voor als het tegen zit? Dat je zorgvuldig je gidsen en dragers uitkiest, de verschillende routes naast elkaar legt en anticipeert op mogelijke gevaren?’

Vol goede moed gaat ze, samen met haar man en maatje Frans, in figuurlijke zin  bepakt en bezakt op pad. Ze is van plan om op vijf niveaus haar ziekte te lijf te gaan: fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel. Op het emotionele niveau is schrijven voor haar een uitlaatklep. Ze schrijft: ‘Door te schrijven maak ik contact met datgene wat in mij leeft. Bovendien geeft het me het gevoel dat het me dichter bij anderen brengt en vind ik het fijn als mensen weten wat er in me omgaat.’

 

Kennis en inspiratie

In het boek wordt de lezer vanaf de eerste dag meegenomen in het ziekteproces dat uiteindelijk een goed jaar duurt. Huijsmans geeft punctuele en praktische info over het medische traject van bestraling, chemokuren, immuun- en hormoontherapie en ze vertelt oprecht en openhartig over de gevoelens en gedachten van de emotionele achtbaan waarin ze terecht komt. Ze schrijft: ‘Op de bodem van de put als de wanhoop nabij is, komt er toch altijd weer ergens een sprankje hoop of een helpende hand.’ Uit zichzelf of door anderen weet Huijsmans steeds weer een balans te vinden. Juist de creatieve, soms wonderlijke voorbeelden van zinvolle hulp door familie en vrienden en het omarmen van rituelen, meditaties en therapieën maken het boek zo interessant. Want hieruit valt niet alleen kennis, maar ook kracht en inspiratie te halen. Hieruit kan men leren hoe een patiënt zich kan ontpoppen tot levenskunstenaar.

Janna Kip-Kiers vertelt in een reactie: “Ik denk dat ik Dorothé’s boek graag dicht bij me zal hebben als ik ooit weer kanker krijg. Ik zal er steun in vinden, het is een krachtbron.”

Jeanne Fockens zegt: “Het boek heeft mij gepakt en niet meer losgelaten.”

Marieke Kruitwagen: “Een meeslepend boek dat je leert nieuwsgierig te blijven naar het leven.”

 

Lezingen

Inmiddels is de tweede druk van het boek uit. Huijsmans: “Ik krijg veel mooie reacties. Het boek verbindt me onder andere met lotgenoten.” Onlangs gaf ze in het Inloophuis in Doetinchem voor het eerst voor publiek uitleg over ‘Expeditie borstkanker’. “Ik kan er nu zonder van slag te raken over praten.”
Anderhalf uur lang hield ze de belangstellenden geboeid door haar verhaal, over de tijd dat ze ziek was en dicht bij de dood. “Dan kan het leven heel intens zijn en veel glans krijgen, dan wordt alles bijna bijzonder.” Ze draaide muziek die haar en Frans destijds tot steun was.

“Heel leerzaam”, aldus enkele aanwezigen. “Boek en lezing zijn een aanrader.”

 

Altijd al reisverslagen gemaakt

Dorothé Huijsmans (1965) groeide op in de Betuwe. Ze studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen sociale geografie en schoolde zich daarna bij in communicatie en marketing. Ze werkte als pr-manager op een hogeschool en kwam in Doetinchem wonen toen ze als communicatiemedewerker was benoemd bij Sensire. Na een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) begon ze in 2003 met haar eigen coachpraktijk, Dolfijncoaching.

Huijsmans passie is reizen. “Vanaf mijn eerste reis, naar Indonesië, maakte ik reisverslagen die ik doorstuurde naar familie en vrienden. Toen ‘Expeditie borstkanker’ uitkwam, was mijn moeder dan ook niet verbaasd dat ik een boek had geschreven.”

 

‘Expeditie borstkanker’ is in eigen beheer uitgegeven. Het is te koop bij Raadgeep & Berrevoets en te bestellen via bol.com, online boekhandels of via dorothé@dolfijncoaching.nl. Het kost 19 euro 95.